БTA Начало Новини Програма Участници Традицията Фотогалерия
Накъде в реалното, виртуалното и информационното пространство.
Туризмът, високите технологии и медиите – българските аргументи срещу кризата

Срещите на българските медии по света

Първата среща на българските медии по света се проведе в София през 2005. Почетен патрон на срещата беше Симеон Сакскобургготски, министър-председател на България, а основната тема - Българските медии и европейските отговорности на България. В заседанията като делегати участваха 70 журналисти от 55 медии в чужбина и 200 колеги от България. Създадена бе и Асоциация на българските медии по света, чрез която да се разширят възможностите за обмяна на опит и знания между всички български медии.

Втората среща на българските медии по света събра през 2006 в Чикаго, САЩ представители на 30 български медии от 14 страни. Чикаго бе избран за домакин на срещата, тъй като е градът извън България с най-голяма българска общност - около 100 000 души. Там излизат пет български вестника - "България сега", "Старт", "България", "Златорог", "България 21 век", има сателитен канал, два сайта, местна телевизия на български. Има български училища, две български църкви - "Света София" и "Свети Иван Рилски", много български заведения и магазини. Почетен патрон на срещата беше Георги Първанов, президент на Република България. Националната идентичност и ролята на медиите за образа на България по света беше основната тема на форума.

В Третата среща на българските медии по света, проведена във Ватикана и Рим, Италия през 2007, участваха издатели, главни редактори и директори на 30 български и 50 чужди медии, които дискутираха теми, свързани с официалното приемане на кирилицата в Европа след присъединяването на страната ни към ЕС, както и "Медийните кампании", "Информационните портали", "Изкуството  в медиите". Почетен патрон на срещата беше министър-председателят Сергей Станишев, а водещата тема на срещата бе Кирилицата в Европа и европейската мисия на българските медии. Поглед от Рим. На срещата присъстваха също министърът на външните работи Ивайло Калфин и министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев.

 Четвъртата среща на българските медии по света събра през 2008 в Мадрид, Испания повече от 30 български медии по света, сред които и такива, които не са участвали в предишните форуми. Медии от Ватикана, САЩ, Австралия, Франция, Швейцария и др. присъстваха на срещата. Сред участниците тази година беше и най-старият български вестник в Европа - вестник "Български новини", който се издава в Гърция.

Срещата се проведе под почетния патронаж на президента Георги Първанов, а основната тема бе Медиите – задължителният трети в междукултурния диалог. Форумът беше открит официално на 19 май в присъствието на кмета на Мадрид Алберто Руиз Гаярдон и на други официални представители на испанския и на българския медиен, политически, културен и бизнес елит. На срещата се акцентира освен върху въпросите, засягащи българските медии по света, но и върху българско-испанското сътрудничество в областта на медиите, културата, туризма, икономиката и политиката. Специално внимание бе отделено на национално значима кауза - представянето на българската култура, език и история по света.

 

Резултати

 Световните срещи на българските медии са първото по рода си събитие, което събира на едно място журналисти от различни държави по света с колегите им в България, с българските политици и представители на държавните институции, с национално отговорния бизнес и с представители на световните информационни агенции. Чрез срещите българските медии в чужбина имаха за пръв път възможността да се срещнат помежду си, да установят партньорства с медиите тук, както и да поставят на дневен ред проблемите и въпросите на българската емиграция пред държавните институции.

 

Архив Световни срещи БТА: I-ва, II-ра, III-та, IV-та
2009, БТА